Противно на широко разпространеното схващане, че в любовта противоположностите се привличат, партньорите са склонни да си избират половинки "от същия отбор", пише лондонският "Дейли мейл", като цитира американско проучване. Изследователи от университета Бъркли в Калифорния установиха, че колкото по-популярна е една личност в колектива, толкова по-големи са шансовете да потърси за партньор подобна особа от другия пол.

Разбира се, чертите на характера и общите интереси също играят важна роля при взаимното привличане. Но те обезателно трябва да са в съвместимия диапазон на партньорите. Учените подробно изследвали данните от 3000 хетеросексуални потребители на сайт за запознанства, като отчели кои са най-популярните от тях. Как точно била измерена квотата на най-желаните мачовци и дами? Като отчели броя на посетителите от противоположния пол, които изпратили най-много непредизвикани имейли до даден потребител.

Анализите показали, че най-популярните имали тенденция да се свързват със себеподобни, като процентите значително надвишавали възможната случайна комбинация. При изучаването на още по-голям масив потребители, надвишаващ един милион души, били констатирани идентични резултати. Учените установили, че и по-малко изявените личности също били повече привлечени от себеподобните, а не от лидерите.

Най-фрапиращият извод от изследването? Таблоидът със сигурност предрича, че най-нежеланите в социално отношение хора със сигурност ще си изберат за партньори половинки от същата черга. Което вещае мрачни краски пред бъдещото им поколение.