В средата на декември най-после дочакахме снежна зима. Обилен сняг падна в Смолянско.

Сняг валя и в много райони в Югозападна България. Снежно започна коледната седмица и в Пазарджик, Мадан, Благоевград, Гоце Делчев, Драгоман и Хасково.

В София също за кратко прехвърча сняг. В югоизточните райони валежите бяха от дъжд - най- много в Кърджали, Сливен и Бургас. Пътищата остават мокри, а видимоста е намалена. Много снимки от различни райони на страната получихме в рубриката "Аз, репортерът".

Как се справиха пътните служби и затруднени ли бяха шофьорите?

Снежната покривка на места в Смолянско достигна 20 сантиметра. В допълнение гъста мъгла намали видимостта до 150 метра. Веригите бяха задължителни за автомобилите на проходите Рожен, Превала и Пампорово. Ограничения за камионите имаше и по пътищата Батак-Доспат и Девин-Михалково. Няма сигнали за закъсали автомобили.

„От 4 часа работят всички снегопочистващи машини, почистват се пътищата и се третират със сол и с пясък. Но все пак водачите да знаят, че трябва да бъдат подготвени за зимни условия”, предупреди комисар Кирил Хаджихристев.

Нормално е било придвижването и през прохода Превала,

който в предишни години създаваше най-много проблеми.

„От страната на Стойките е опесъчено, с луга предполагам, защото снега е стопен, а от другата страна, Смолянска страна е почистено със машини”, казва Стефан Маргаритов, шофьор.

Първият сняг и в Пловдив беше мокър и бързо се топеше. Дежурните в общинската фирма „Чистота” са уловили първите снежинки още в 4,15 ч. и са изпратили  машини да чистят подлези и мостове.

Пловдивската управа е решила този сезон да не използва пясък срещу поледицата. Днес машините разпръскваха само сол.