НАТО не възнамерява да предприема военна операция в Либия без мандат от СС на ООН, съобщи генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен.  На военните експерти от НАТО е възложена задачата да разработят планове за реакция при всякаква ситуация, в това число и за осигуряването на готовност за бърза реакция.

Расмусен добави, че въпросът със ситуацията в Либия и в района на Близкия изток ще бъде в центъра на предстоящата среща на министрите на отбраната на страните от пакта, насрочена за края на тази седмица.

Осигуряването на зона, забранена за полети, е военна операция, заяви Расмусен и добави, че на този етап не е търсено съдействието на НАТО в прилагането на последната резолюция за Либия на СС на ООН, в това число и спазването на оръжейното ембарго, наложено на Триполи.

НАТО е в контакт с Африканския съюз и Арабската лига, конфликтът се случва на прага на ЕС, посочи Расмусен, но уточни, че в НАТО досега не са получили сигнали, че помощта им е необходима.

Ако Муамар Кадафи и военните му продължават да атакуват системно либийците, не мога да си представя международната общност да не реагира, добави Расмусен.