"Евростар" възобнови движението по северния тунел под Ламанша от Лондон за Париж и Брюксел, предадоха световните агенции. Трафикът беше спрян в 8,30 ч. местно време, след като се задейства пожарната аларма. Пожар обаче не е избухнал, както първоначално бе съобщено. Служител от "Евростар" каза, че все още не се движат влаковете в южния тунел, където бе задействана алармата. От компанията предупредиха, че дори и трафикът в южния тунел да бъде възобновен,  графикът на движение на влаковете ще остане сериозно нарушен през целия ден.

След разследване беше установено, че алармата за пожар в южния тунел се задействала при преминаването на високоскоростен товарен влак, превозващ камиони. От този влак излизал пушек, който задействал алармата рано сутринта.

Трийсетината пътници във влака, както и водачите на тежкотоварните камиони, натоварени в него, били евакуирани за 10 минути. Не е имало нито пламъци, нито пожар, така че ситуацията бързо е била овладяна. Проблемният високоскоростен влак сега се изтегля от южния тунел.

Инцидентът създаде проблеми на хиляди пътници. Влаковете имат закъснения от 50 минути до три часа. Засегнати са както композициите, свързващи Париж с Лондон, така и движещите се по линията Брюксел - Лондон. Заради закъсненията на Северната гара в Париж около 400 души се бяха струпали по пероните в очакване да вземат закъсняващите си влакове. Те се оплакаха, че никой не ги информира за причините за закъсненията.