Бивш полицай в Силистра се бори с престъпността с фотоклетка, прожектор и тромба. На какво го е научила неволята и как изглежда този урок - в следващия репортаж.

Семейство Христови не помнят вече колко пъти са били жертва на обири. Домът им е близо до квартал, където кражбите са основно препитание. За да се предпази от постоянните набези в имота си, бившият полицай от Силистра Иван Христов внедри своя оригинална система за защита

Тази странна, на пръв поглед, инсталация е направена от фотоклетка, прожектор и тромба. Когато засече движение, фотоклетката включва прожектора, а тромбата се задейства, когато неканените гости прескочат мрежата и скъсат специалния кабел.

"Прекарал съм ето тази сирена и ако влезе и се добере до мрежата, веднага сигналът започва да ми се обажда и аз излизам", каза изобретателят.

Въпреки взетите нестандартни мерки, бившият полицай и съпругата му продължават да живеят  с тревогата от многобройните доскорошни набези.

"Със страх... Аз ви казвам - пистолетът ми е на масата. Ако ви кажа какви други работи съм окраден... Благодарение, че аз бях 15 години в милицията и граничен бях, не ме е страх. Ще го убия, ако влезе в двора ми. Отидох в милицията и им се обадих, никакви мерки не взеха. Никакви абсолютно", жалва се Иван Христов.

И докато бай Иван е взел в свои ръце борбата с престъпността поне за собствения си двор, местната полиция в Силистра се кани да се справи с битовите престъпления тази година приоритетно.

"Ние сме изготвили допълнителни графици на полицейски служители от селските райони, които ще обслужват населението по графици, извънредно, с разтеглено работни време”, каза Митко Димитров – началник на РПУ-Силистра.

Докато новата мяркавлезе в сила, семейство Христови разчитат на фотоклетката, прожектора и тромбата. До този момент тази система за защита е влизала в употреба вече няколко пъти.