Прокуратурата започна разследване за корупция срещу петимата магистрати, чиито роднини получиха апетитни имоти в Приморско като крайно нуждаещи се. Замeстник-главният прокурор Валери Първанов уточни, че все още няма достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения, но данни имало. Повече по скандалната тема - от Асен Иванов:

Делото се води за подкуп, тъй като проверка на Върховната касационна прокуратура е установила, че роднините на магистратите незаконно са получили право да строят край морето. В същото време техните близки в съдебната система са гледали дела, свързани с община Приморско.

Проверката на прокуратурата е установила, че тримата върховни съдии Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков са гледали дела на община Приморско. Другите двама замесени магистрати - Веселин Пенгезов и Йордан Иванов също имали дела, свързани с морския град.

„Техните близки, роднини по права линия, са получили облага, която не им се пада. Всичко това представлява престъпление извършено от магистрат. Трябва да се знае, че по тези текстове не е необходимо конкретният съдия да е извършил нарушение по делото. Не можем да говорим, че са допуснали, макар че това може да се предполага”, коментира Валери Първанов, зам. градски прокурор.

След избухването на скандала Върховната прокуратура е започнала проверка, която е показала много нарушения от страна на местните прокурори. Така например, прокурорът от Бургас Величка Костова, която е разследвала незаконното отдаване на право на строеж, изненадващо е спряла делото без основание.

"Тя го е спряла с мотива, че Деница Урумова, която е магистрат, не може да бъде открита на територията на страната. Без да бъде направена необходимата проверка и търсене”, заяви Първанов.

Разследването е показало и един абсурд - магистратските деца са подали молби, че са крайно нуждаещи се още преди да се регистрират като жители на общината. А по закон трябват да живеят минимум 5 години там, за да имат право.

Заради случая с магистратите с морски имоти, главният прокурор е разпоредил тотална проверка на всички случаи на отстъпено право на строеж върху имоти, частна общинска собственост в цялата страна.

Районните прокуратури по места ще трябва да се справят с тази наистина непосилна задача, защото имат едномесечен срок. А иначе, само в Приморско става дума за 222 случая, за които е установено, че са незаконни. За същото е разследван и бившият кмет Димитър Димитров.

Сегашният кмет на Приморско Лиляна Димова заяви пред bTV, че още през 2007-а общински съветници са алармирали Районната прокуратура в Царево за закононарушенията в общината. Димова е преброила 400 случая с отдаване на право на строеж от 2003 година до момента. Сред сдобилите се с имот като крайно нуждаещи се са синът и съпругата на бившия кмет на Приморско Димитър Димитров.

"Синът на бившия кмет, който е в Чехия. На всеки жител на Приморско е ясно, че от 10 години той не живее в Приморско. Това, което прокуратурата твърди е, че декларацията не е подавана от него”, каза тя.

Кметът на Приморско заяви още, че роднините на членовете на комисията по картотекиране също са получили апетитни места.

"Аз като бивш общински съветник твърдя, че никога до този момент общинският съвет не е взимал решение за определяне на парцели за социални нужди. Кметът еднолично е вземал тези решения, като наредбата му е давала тази възможност”, допълни Димова.

От Висшия съдебен съвет, който също прави проверка, заявиха, че общината може да си вземе имотите обратно.

"Тези сделки по моя преценка са абсолютно нищожни и трябва да бъдат обявени за нищожни и това, което община Приморско може да направи и което е трябвало 100 пъти да направи, е да поиска от съда да бъдат обявени за нищожни”, каза Цони Цонев, член на ВСС.

В писмо до Общинския съвет на Приморско дъщерята на съдия Николай Урумов - Деница Урумова е предложила да върне правото на строеж, а общината да и изплати инвестициите. Според председателя на комисията, разследваща нарушенията, по-приемлив е варианта - строежът на Урумова да бъде съборен, а мястото - превърнато в морски парк.  

И един последен щрих - сигнал за всичко това, което се е случвало в Приморско е имало във Висшия съдебен съвет още през 2006-а година. Случайно или не, обаче мистериозно, документите не стигат до прокуратурата. А в този момент членове на ВСС са замесените в скандала Андрей Икономов и Панайот Генков, техният шеф Константин Пенчев, както и сегашният главен прокурор Борис Велчев. Тъй че, нови въпроси по казуса тепърва ще изникват.