19-годишен младеж почина, а две момичета са в тежко състояние, след като парапет на стара тераса се срути заедно с тях.

Всичко се случва около 4.00 часа тази сутрин в центъра на София, на улица „Неофит Рилски”. В апартамента има купон. Тримата седели на балкона на третия етаж, когато парапетът поддал и те паднали.

Загиналото момче, което живеело в апартамента, се казва Степан Кеселтц и е гражданин на Чехия. Другите две жени – Мария Петрова на 19 години и Стефка на 30 години са приети в „Пирогов”. От здравното заведение съобщиха, че състоянието им е тежко.

Състоянието на пострадалите

Мария е претърпяла тежка операция и вече е в реанимацията на здравното заведение. Тя е с тежка белодробна контузия, счупени две ребра вляво и шест ребра вдясно, счупен гръден капак, хемоторакс. В момента тя е на апаратно дишане. Животът й е вън от опасност.

Стефка е с фрактура на таза, фрактура на дясната длан и пръстите, рана на лявото бедро. За нея се грижат дежурните от Първа травматологична клиника.

Разказът на очевидец

Момчил също е бил на купона. Ето какво разказа за bTV Новините след трагичния инцидент:

„Просто нещастие… Парапетът падна заедно с хората, облегнати на него. мисля, че само тримата са били. Просто като се обърнах в някакъв момент, видях, че ги няма. слязохме почти всички долу. Бяхме пили, но нормално, не е бил някакъв див купон. Не са буйствали на балкона. Не знам тази версия откъде е дошла. Можеше да е всеки от нас. аз просто излизах да пушим цигари на терсата, да не пушим вътре.

Коментарът на Столична община

Сградата е на повече от 70 години. Строена е в края на 30-те и началото на 40-те години. Няма предписание да е опасна и да се нуждае от ремонт, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че предстои да се направи цялостна проверка и експертиза на сградата.

Кметът на Столична община изрази своето съжаление, че млади хора са пострадали. „За съжаление, това е един много тежък инцидент, който се случи с трима млади - един загинал и две момичета в тежко състояние. Изказвам своите искрени съболезнования към близките на загиналия младеж. Това, което видяхме, когато отидохме на мястото, е една много тясна тераса от типичните сгради, които са построени преди 1940 година в центъра на града. Парапетът не е издържал натиска на трима души”, каза още кметът.

Главният архитект Петър Диков коментира: „В случая тук аз имам подозрение, че е имало сериозна намеса и от пострадалите хора, защото такъв балкон… Това са кооперации от 40-те години, тези балкони са правени обикновено за изтупване или да си държи някаква зимнина на балкона човек. Това да се откъсне парапет и да падне – това е изисквало сериозна подкрепа и от хората, които са били на балкона.

Кметът на района Маргарита Гутева заяви, че сградата не е самосрутваща се или опасна, но един такъв инцидент винаги може да се случи.

"Всеки собственик е длъжен да ремонтира частния си имот", така Гутева коментира темата за търсене на евентуална отговорност от някого.

В столичните райони има постоянно действащи комисии, които правят проверки по сигнали за опасни елементи от сградите или опасни сгради. Общината е предприела мерки по укрепването на сгради - общинска собственост, чието състояние е било определено като опасно, обясни Фандъкова.

Премиерът изрази съжаление

Премиерът Бойко Борисов изрази своето съжаление след инцидента в София: „Ужасно. Видях, че ме е търсил дежурният в МВР, но нямах телефон. Съжалявам много”. Борисов посочи още, че в София са оправени фасадите на над 500–600 сгради по времето, в което е бил кмет.

Припомняме ви, че през септември 2009 година възрастен мъж почина след срутване на балкон на стара жилищна сграда в столичния район „Възраждане”.

Също през септември, но 2006 година, сграда се срути на улица „Алабин” в София и уби две жени.