Тайфунът Муйфа връхлетя източното крайбрежие на Япония. Най-тежки са пораженията в Окинава. От ураганните ветрове пострадаха 30 души, а 60 000 домакинства са без ток.

Вятърът на моменти надминава 200 километра в час. Властите предупредиха населението да ограничи излизането си от домовете. Летището на Окинава е блокирано от силните ветрове и дъждове.

Предупреждение за ограничаване на корабоплаването издадоха и китайските власти. Повече от 200 000 жители на китайската провинция Чжъцзян бяха евакуирани. Очаква се тайфунът Муйфа да бъде един от най-мощните от години насам и да удари крайбрежието с ветрове със скорост до 45 метра в секунда.

Заради него бе прекъсната работата в няколко петролни рафинерии и пристанища. Властите са наредили на близо 30 000 рибарски кораба и лодки да се върнат в пристанищата. Трите главни китайски авиокомпании предупредиха за възможни смущения във въздушния трафик и вече отмениха 140 полета, съобщава Франс прес.

Китайската служба по метеорология предупреждава, че тайфунът ще предизвика поройни дъждове в крайбрежните райони, докато в южните части на Китай се очакват знойни жеги.