Афганистански полицай застреля двамата си испански полицейски инструктори и преводач, след което беше убит от военни от НАТО в лагер в северозападен Афганистан, съобщи испанското министерство на вътрешните работи, цитирано от ДПА.

Афганистанският полицай открил огън след спор в тренировъчен час. Испанските жертви са членове на военизираните полицейски сили Гражданска гвардия. Те бяха идентифицирани като капитан Хосе Мария Галера Кордоба и лейтенант Абрахам Леонсио Браво Пикайо. Преводачът също е испанец.

Стрелбата в базата в град Калайи-Нау предизвика гневна реакция на стотици демонстранти, които се опитали да щурмуват базата на НАТО. Жителите на провинция Бадгис протестирали в базата на провинциалния възстановителен екип след съобщенията, че чуждестранни военни са застреляли афганистански полицай, заяви за ДПА Мохамед Рахим.

"Стрелбата продължава в града, всички бягат и хиляди хора се опитват да нападнат испанската база на провинциалния възстановителен екип", обясни Рахим. Източници от испанското правителство уточниха, че около 200 души протестирали пред базата, но отрекоха твърденията, че опитали да я щурмуват.

Демонстрантите искаха тялото на убития афганистански полицай, съобщават местни източници. Афганистански съдия влязъл в базата, за да  разреши предаването на тленните останки на полицая.

Международните сили на НАТО в Афганистан (ИСАФ) нямат информация, но проучват съобщенията, заяви говорител на НАТО. Говорител на афганистанското вътрешно министерство потвърди случая.

Испанският министър на вътрешните работи Алфредо Перес Рубалкаба го окачестви като убийство и изтъкна ролята на Испания в подготовката на афганистанската армия и полиция, която ще поеме контрола върху сигурността след изтеглянето на международните сили.