Главни обекти на операциите на антитерористичната коалиция в Афганистан остават цели в района на Кандахар и Тора Бора, заяви говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Стафълбийм. Самолети на САЩ извършили около сто бойни полета  над афганистанска територия през изминалото денонощие.

В атаките срещу пещерите американската авиация използва и  свръхточни ракети. САЩ възлагат големи надежди на новата ракета "АGM-142" в операцията по щурма срещу Тора Бора.

Оръжието е предназначено за разрушаване на бункери и пещери.
Ракетата, носена от бомбардировача "Б-52", е снабдена с бойна глава, тежаща 400 кг. В основната й част е монтирана видеокамера, чийто сигнал се предава в самолета.
Пилотът нанася корекция по получените данни и насочва ракетата  в целта. Задачата е тя да попадне в пещерния комплекс край Тора Бора и да се взриви дълбоко в недрата му.

Сътрудници на Международната организация  “Лекари без граници съобщиха, че са открили в района на Тора Бора телата на 80 афганистански граждани, убити от американските авиобомби. Първите части на пущуните се намират само на километър и половина от входа на главния обект. Техните сили дори са успели да проникнат в  съседни пещери.

Хуманитарнтата кампания продължава успоредно с военните операции. В района на град Мазар-и-Шериф са били доставени 44 хиляди контейнера с помощи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!