МВР спира да приема дарения от спонсори. Това е резултат от вчерашната забележка от Брюксел. Европейската комисия изрази в доклада си тревога, че тази практика поставя под въпрос безпристрастността на полицията.

Още преди два месеца екип на bTV Новините показа документ, който инструктира полицаите да не спират колите на определени фирми-спонсори. След това се оказа, че полицията за три месеца е приела над 6 милиона лева дарения и че именно МВР е най-даряваната институция в държавата. Бивши дарители разказаха как в замяна са получавали полицейска толерантност. Полицията е дарявана и от големи фирми като Лукойл, като в замяна е пазила обектите им по-активно.

Вътрешната проверка за чадър над спонсорите обаче не откри съществени нарушения. Министър Цветанов отказваше да спре да приема дарения до вчера, когато му е било наредено.

"Ние не можем да компрометираме системата заради дарения от един-два милиона лева", категоричен бе премиерът Бойко Борисов. Той твърди, че когато е бил главен секретар в МВР, не е знаел за тази практика. По думите му очевидно това е ставало по политическа линия.

Покрай разкритията дори финансовият министър Симеон Дянков се учуди за какво са й на полицията дарения, при положение, че МВР разполага с 1 милиард лева бюджет.

До момента позицията на кабинета беше, че даренията не обвързват с никакви ангажименти МВР. Сега обаче благодеянията секват, а липсата им ще се компенсира от бюджета.