Използването на Facebook е като това човек да се гледа в онлайн огледало. Хората, които прекарват часове наред в осъвременяване на профилите си в социалната мрежа вероятно са нарцисисти или имат ниска самооценка, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на канадско изследване.

Тези индивиди използват сайта, за да се "рекламират" пред приятели или хора, с които искат да се запознаят, обясняват авторите на проучването от университета "Йорк" в Канада.

Facebook предоставя идеална среда за нарцисистите да се самонаблюдават и им позволява да виреят благодарение на повърхностни взаимоотношения, загърбвайки истинските топлота и състрадание.

За целите на изследването специалистите разпитали 100 студенти - 50 момчета и 50 момичета - на възраст между 18 и 25 години за това как използват Facebook. Нивата на нарцисизъм на изследваните лица били отчетени чрез психологически тестове. Авторите на проучването установили, че тези, които имат най-високи показатели за нарцисизъм, най-често проверяват страницата си в социалната мрежа.

Изследователите открили също, че има разлики в поведението на момчетата и момичетата. Момчетата като цяло се "рекламират" с писмени постове, докато момичетата - чрез внимателно подбрани снимки на профилите си.