Днес той свика пресконференция по повод Националната програма за профилактика и контрол на половопредаваните болести. Според програмата от следващата година ще бъде въведено здравно обучение от 1 до 12 клас. Предстои и монтирането на апарати за презервативи в училищата, в близкото бъдеще.

Според специалистите всички серпозитивни, които могат да понесат лечението, заедно със страничните ефекти, се подлагат на антиретровирусната терапия.

От тази година Министерството на здравеопазването заплаща още 5 съвременни медикамента, които позволяват по-успешното лекуване на носителите на ХИВ вируса.
Едногодишното лечение на серопозитивен струва на държавата 20 хиляди лева, а в момента в Инфекциозна болница се грижат за 75 такива.

"Ние сме готови да посрещнем и нарастването на броя болни с тестове от около 10-15 процента", заяви доц. Божидар Финков

Тази година у нас са изследвани 230 хиляди души за СПИН. Открити са 34 нови носители на вируса. Три от тях са бременни жени. Родени са двадесет бебета от серпозитивни майки.
Здраво бебе от серопозитвна майка може да се роди, ако е проведено навременно лечение. Това налага необходимостта всички бременни да бъдат тествани за СПИН, смятат от Експертния съвет по болестта към здравното министерство.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!