МВР полага максимални усилия за разкриването на всички случаи с подпалени коли в София. Това увери депутатите от вътрешната комисия в Народното събрание министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Какво още докладва вицепремиерът за серията палежи от последния месец?

След изслушването пред парламента Цветанов бе категоричен, че МВР е взело мерки за гарантиране на сигурността на гражданите на столицата. Той посочи, че зад някои от случаите стои криминален елемент,а именно разчистване на сметки между групи от престъпния свят. За други от палежите обаче са отговорни отделни лица, като задържания миналата седмица  Юлиан Ковачки, чиито мотиви се изясняват.

Цветан Цветанов заяви пред парламентарната комисия, че МВР е потърсило съдействие от бензиностанциите. Отсега нататък те ще подават информация за граждани, които пълнят туби с гориво и други запалими вещества.

Друга мярка за безопасност е засиленото полицейско присъствие и постоянните патрули в кварталите на столицата.

„Повечето случаи на палежи са извършени от едно лице, в случая от Ковачки. Но от интензитета на палежите става ясно, че това се превръща в удобен случай за уреждане на сметки, както в престъпните среди, така и между отделни лица”, подчерта Цветанов, допълвайки, че все пак не е реално всеки човек, който пълни туби с бензин, да се разглежда като потенциален подпалвач.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков, който инициира изслучването пред парламента, от своя страна изрази опасения за зачестилите в София палежи.

„Не трябва да я има тази концентрация на палежитве във времето и пространството. Обяснението на отделните казуси не дава общата картина”, категоричен бе той.

От вътрешната парламентарна комисия пък изразиха сравнително задоволство от мерките, обобщени от министър Цветанов пред депутатите.

„Удовлетворени сме, че има обстойна информация и МВР е направило анализ и е предвидило мерки, които тярбва да се вземат, за да се гарантира сигурността на столичани, а и на хората в другите градове по празниците”, заяви Красимир Ципов, зам-председател на вътрешната парламентарна комисия.

И той обобщи, че се работи по няколко версии по отношение на подпалвачите

Според едната става въпрос за разчистване на сметки между криминалния контингент, т.е. може да се говори за конкретна организация.

„Разскледващите трябва да изчистят своите версии. Заловени са трима от подпалвачите, но палежите продължават, така че пред МВР има още много работа”, допълни още Ципов.