Войната между земеделците във Врачанско добива опасни размери. Земеделски стопани  твърдят, че са ужилени от една и съща фирма. Според потърпевшите тя е съсипала нарочно около хиляда декара с царевица и слънчоглед само в община Хайредин, но има и поражения в съседната община Козлодуй. Част от ощетените все още чакат комисия, която да извърши оглед на площите.

В село Михайлово заради дрязги между фермерите земята е разпределена служебно. Стопанинът на изсъхналата царевица подозира, че съседът му по масив, докато третирал рапицата си с хербициди от въздуха, е поръчал на пилота да понапръска и чуждия терен. В резултат са изсъхнали към 400 декара с царевица. С толкова слънчоглед по същата схема изгорял друг фермер.

"Пилотът може да сгреши на определено място с не повече от два метра, а тука виждате един зальот от 400 декара, така че това е умишлено направено", смята Васил Петков, собственик на фирма „Дубъл Ве".

Според засегнатите щетата е причинена от фирма, която стопанисва  90 хиляди декара в региона и която е разследвана за източване на ДДС. Известна е под наименованията „Великотърновски мелници", „Спринк" и „Краси".

"Това е една дедесарска фирма, която според медиите и следствието дължи милиони на държавата", заяви още Васил Петков.

"Ние сме категорични, че не сме пръскали чужд масив, пръскаме си само в нашите масиви", защити се Божидар Минчев, представител на фирма „Спринк".

Случаи като този трудно се доказват в съда. Все пак нарочна комисия от представители на различни земеделски служби трябваше да извърши оглед на повредените площи в Хайредин, както направи това в съседната община Козлодуй миналия четвъртък. След цял ден очакване обаче експертите не се появиха.

"Аз съм длъжностно лице, нашата комисия беше ръководена от колегата от ДФ „Земеделие", аз не съм лицето, което може да определи къде ще отидем", заяви Зоя Илиева, ст. експерт в Областна служба „Земеделие".

От врачанския офис на фонд „Земеделие" отказаха официален коментар.

"Значи има и физически убийства, има и такива убийства на растения, мисля, че те са равностойни убийства и е крайно време държавата да вземе някакви драстични мерки", заяви Васил Петков.

В същото време от набедената за нарушител фирма се оплакаха, че и те търпят удари под кръста.

"Преди десетина дни ни запалиха рапицата в Септемврийци, докато ние гасим пожара там, елате да видите как е ожънато тук, идват бързо жънат, бягат, жънато е с 20 влага, вижте, това е всичко останало", жалва се Божидар Минчев, представител на ф. „Спринк".

Докъде ще стигне битката за земя във Врачанско, не е ясно, но със сигурност, ако държавата не се намеси, ситуацията може да излезе извън контрол.