Продължава издирването на петима души от екипажа на кораба "Карам-1", който потъна в Черно море. Петима моряци са спасени след корабокрушението край нос Емине. За хода на спасителната операция разказва Десислава Кръстева.

Състоянието на оцелелите моряци е добро. Екипажът на потъналия кораб е доста млад - момчетата са на възраст между 18 и 22 години, те са сирийци и един египтянин. Причина за инцидента е грешка при разминаването между двата съда, допусната именно от екипажа на потъналия кораб "Карам-1".

Издирват се петима души, но е възможно само трима от тях да са оцелели, съобщи министърът на транспорта Александър Цветков.

"По разкази на един от спасените, вероятно, двама от моряците са загинали веднага при удара, тъй като той е бил в задната част на товарния кораб – там, където са били спалните помещения, местата за почивка, Надяваме се обаче, че поне останалите трима моряци в неизвестност са все още живи, Надежда за това ни дава и доброто време, и високата температура на водата, която е около 15 градуса, което дава добър шанс за издържане във вода 12 и повече часа", каза още министърът.

Спасителната операция не е прекъсвана и през нощта. "В момента в района на инцидента се намират около шест-седем плавателни съда. Новото е, че сутринта е използван и хеликоптер на военно-въздушните сили, който имам добрата възможност да покрие доста голям периметър за кратко време. Той може да лети от десет метра над водата до най-ниските облаци със сравнително добра скорост. Районът, който покри вертолетът 40 кв. морски мили. Издирването ще продължи през целия ден”, съобщи директорът на Морска администрация Сергей Църнаклийски.

Във Варна тази сутрин пристигна танкерът, плавал под холандски флаг. На борда му са четирима от спасените моряци. Петият е в Бургас. Той е бил приет рано тази сутрин в бургаската болница. Състоянието му е добро. Мъжът е сириец, инженер, на 34 години. Престоял е във водата около три часа. Изваден е от екип на "Гранична полиция".Оцелелите и екипажът на танкера ще бъдат разпитани от екип на Националната следствена служба, която води разследването.

Бургаската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за допускане на транспортно произшествие по непредпазливост.