Елизабет Костова – известната авторка на хитовия роман "Историкът” е в България, за да представи последната си книга "Крадци на лебеди”. Днес, 21 май, от 19:00 часа в Музикалната къща "Борис Христов” ще бъде представянето на книгата. "Крадци на лебеди" излиза по едно и също време в САЩ и България.

Елизабет Костова обясни, че книгата има две паралелни сюжетни линии, които се разгръщат в различно време – едната проследява историята на психолог, който живее в настоящето в столицата на САЩ – Вашингтон, а другата - историята на художничка във Франция през 19 век. Именно около художничката от миналото е изградена мистерията в книгата.

Писателката сподели, че сравненията между нейните книги и тези на Дан Браун винаги я изненадват. Според нея приликите с популярния автор свършват с това, че и двамата са написали "мистрии”, служейки си с факти и събития от историята. "За мен ние сме много различни писатели. Той също има голям интерес към историята, но според мен пише много по-комерсиални книги. Аз имам дълбок интерес към литературата и литературните традиции”, каза Костова.

Вече трета поредна година авторката на "Историкът” организира семинар в Созопол, на който се срещат писатели от САЩ, Австралия, Англия и България. Освен това тя е и в основата на фондация, която има за цел да подпомага талантливи български автори и да им осигурява възможност за превод на книгите им на чужди езици.

„Според мен има голям потенциал български автори да имат силно място в литературата”, каза писателката.