Аварии по мрежите с високо и средно напрежение няма, съобщиха от Министерството на енергетиката. 27 аварии са регистрирани в мрежата с ниско напрежение до момента.

Нивото на водата на Сточна гара в столицата достигна 70 сантиметра, съобщиха от "Гражданска защита". Много столични квартали са без ток, има и наводнени трафопостове.

Градушката е счупила предните стъкла на три автобуса и на много коли. Падналият град, листа и клони са запушили уличните шахти, главно в централната градска част, и водата се оттича бавно.
Реки, дълбоки близо половин метър, потекоха и в центъра на София, в "Люлин" и "Симеоновско шосе". В централната част на столицата има наводнени гаражи и мазета, както и детски градини. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов е разпоредил на Национална служба "Противопожарна и аварийна безопасност" и на Национална служба "Жандармерия" да окажат пълно съдействие на общинските органи и на полицията по отстраняване на последствията от природното бедствие.

Над 50 обаждания само за 10 минути са получени на телефон 160 в София. Най-тежко е било положението на "Орлов мост", подлезите на Президентството и НДК. Мълния прекъсна контактната мрежа на улиците "Пиротска" и "Одрин". Към Пожарната е сформиран щаб за действие. Засега няма данни за пострадали граждани.

В столицата пристигнаха пожарни коли от Перник, Костинброд, Сливница и Елин Пелин, съобщи директорът на Пожарната полковник Кирил Войнов. В готовност са службите във Враца и Своге. Непрекъснато се следи за нивото на река Искър.

Хората, чииито домове са наводнени, могат да звънят на телефон 160. От полицията призовават гражданите да организират почистването на запушените шахтови решетки пред домовете, а където това е невъзможно, да се обаждат на полицията и Пожарната. Силни дъждове се изсипаха още в Кюстендил и Панагюрище и Сандански.

Петдесетминутен порой блокира движението и в Перник. Силен дъжд и градушка затвориха основни пътни артерии. Наводнени са били кръстовищата край централната гара, общинската болница и вътрешноградската магистрала. От гръмотевичната буря се е запалил прекъсвач в ТЕЦ "Перник". Прекъснато е електрозахранването на 15 места в общината, съобщиха от "Гражданска защита".

Проливните валежи, гръмотевични бури и градушки продължават в Западна и Централна България. През нощта се очакват нови валежи, най-интензивни в централните райони на Дунавската равнина и Предбалкана. Метеоролозите не изключват и силни гръмотевични бури и градушки.