В македонското село Сарчиево край Щип започна подготовка за подобряване на рекорда на Гинес за "най-голям казан със сготвен грах". Ястието, което ще се вари днес в продължение на шест часа, ще тежи 3 тона, с което ще подобри гинесовия рекорд, поставен от американците.
Готвачът Люпчо Гиевски и неговият шестчленен екип ще сложат в казана 400 килограма грах, 200 килограма сланина, 2 600 литра вода, 40 килограма лук, 70 литра зехтин, 8 килограма червен пипер, 9 килограма сол, 6 килограма вегета, 3 килограма черен пипер и стотина китки магданоз.
Очаква се съдийка на Гинес да следи варенето на граха, след което ще бъдат
раздадени над 5 000 порции. Организаторът на събитието е Стоян Давчев е и ктитор на църквата "Св. Петка", която днес ще бъде осветена.
