
За да се предпазим от салмонелозата, трябва да внимаваме, когато пазаруваме. Когато се избират яйца трябва да се знае, че черупката на прясното яйце лъщи и блести. Дори и прясно обаче, яйцето може да съдържа бактерията салмонела. Когато времето е топло, тази бактерия се размножава изключително бързо. Заразеното от салмонелоза яйце или пък животински продукт - месо, най-често не променя вкусовите си качества и външния си вид, носейки салмонелата в себе си.
Източник на салмонела може да бъде сладоледът, майонезата и млякото. Пастьоризацията на млякото не убива бактерията салмонела. Това се постига само при температура 100 градуса - тоест, когато млякото се остави да поври.
Яйцата да се варят не по-малко от 5 минути, тоест до твърдо сваряване. Яденето на рохки яйца, било то сварени или пържени, в течен, невтвърден вид, носи риск от заразяване.
Опасност крият и панираните храни - от пържените филии до панираните чушки. Предпазването от салмонелоза обаче може да започне още преди да сме започнали да консумираме яйцата, които купуваме на пазара. Те трябва добре да се измият със сапун, защото по тях може да имат перушина или някакви остатъци.