На церемонията в Белфаст за раздаване на Европейските музикални награди на MTV се повтаряше само едно име. "И победителят в категорията за… е Лейди Гагааа!" беше най-често чуваното изречение за вечерта. Алтернативно-комерсиалната музикална икона на 21 век буквално обра наградите на MTV Европа.

Авангардната певица спечели четири статуетки в най-престижните категории и затвърди славата си на най-успешния музикален изпълнител в момента. Новата Мадона грабна наградите в категориите за най-добра изпълнителка, най-добра песен (за "Born This Way”) и най-добър клип. Освен това Гага взе и наградата на публиката. Американката не изневери на щурия си стил в обличането.

"Знаех си, че тази песен ще бъде специална за мен, още докато я пишех, каза през сълзи Лейди Гага при получаването на отличието пред препълнената до краен предел "Одиси Арина" в Белфаст. "Това са най-важният сингъл и най-важният албум, които съм сътворила. Обичам ви докрай, малки чудовища", каза тя на милионите си фенове.

И този път Лейди Гага остана вярна на ексцентричния си нрав, като се появи с шапка под формата на сателитна чиния, закриваща цялото й лице. Певицата с мъка виждаше през две дупчици и трудно се придвижваше по сцената.

Канадският идол на тийнейджърите Джъстин Бийбър беше другият фаворит на гала-вечерта и си тръгна с две награди – за най-добро поп изпълнение и за най-добър певец. Получавайки второто отличие Бийбър отрече обвиненията, които наскоро една млада калифорнийка отправи към него, че станал баща на нейното бебе. "Бяха казани много глупости по мой адрес напоследък, но не им обръщам внимание и продължавам напред!", отсече Джъстин.

Приятелката на Бийбър Селена Гомес, която се изявява като актриса и певица, водеше шоуто. Двамата бяха заснети от фотографите предишния ден в Белфаст в чудесни отношения, въпреки скандала. По време на церемонията Гомес сподели на Кейти Пери, че намира Бийбър "за много сладък".

Рок съставът от Лос Анджелис 30 Seconds To Mars спечели две награди – за най-добро алтернативно изпълнение и за най-добро изпълнение на световна сцена. С два приза си тръгна и Бруно Марс, един от които бе за най-успешен дебют.

Кейти Пери взе наградата за изпълнение на живо, Еминем – за най-добър хип-хоп изпълнител, като повтори успеха си от миналата година, а Linkin Park бяха отличени като най-добра рок група.

Легендарните музиканти Брайън Мей и Роджър Тейлър получиха отличието за "глобална икона", присъдено на групата Queen. Те свириха на живо, като в програмата бяха включени и изпълнения на Red Hot Chili Рeppers, Coldplay, Snow Patrol, Лейди Гага, Бруно Марс и други.

Евронаградите на MTV се присъждат с гласовете на европейската публика на канала, но на тях много често доминират американски певци. За своите предпочитани изпълнители тази
година гласуваха 160 млн. зрители.