Близо 80 на сто от улиците на Велико Търново са разбити след проливния дъжд на 30-ти май. Тогава за четири часа над града се изсипа дъжд за половин година.
Общината разчита да получи за щетите милион и 200 хиляди лева от Националната комисия за защита от бедствия, аварии и катастрофи. Досега са приведени само 51 хиляди лева за ремонт на язовира край град Дебелец.

След пороя в района на университета са се активирали свлачища. Поради специфичния наклон на града огромното налягане на водата е разрушило повечето централни улици.


синхрон- иван кръстев- връзки с обществеността община велико търново

"Част от улиците бяха затворени за около седмица, след което започна работа по запълването на най-големите дупки, за да могат част от улиците да бъдат временно отворени", каза Иван Кръстев -"Връзки с обществеността" в община - Велико Търново.


"Може да се каже, че което се случи във Велико Търново е бедствие и държавата трябва да се погрижи", каза Георги Тинчев, жител на Велико Търново.

"Наистина това създава огромни проблеми и поддържането на публична инфраструктура е абсолютно невъзможно със средствата от общинския бюджет и е напълно наложителна намесата на централната държавна власт", смята Иван Кръстев.

Националната комисия по бедствия и аварии трябва да реши до седмица колко пари да отпусне на община Търново.