Акцизът беше гласуван на заседание на Парламентарната бюджетна комисия. Депутатите се отказаха от идеята да забранят вноса и продажбата на непакетирано кафе, както и от предложението върху всеки пакет с кафе да се поставят бандероли.

Увеличението на акциза,гласувано от Комисията, е почти тройно за внос на зелено непакетирано кафе.
Досега вносителите плащаха около 35 стотинки на килограм, а сега ще трябва да дават по лев. Масовите потребители на напитката ще са най-засегнати от увеличението, както и собствениците на големите фабрики за преработка на кафе, задоволяващи около 80% от нуждите на пазара.
Очаква се цената на елитното вносно кафе, чийто акциз е намален, да падне за сметка на поскъпване на масовото.
Според българските производители с промените в Закона за акцизите вносът на кафе става много по-атрактивен от местното му производство.

Управляващият директор на “Fort Koffiebranderij”, производител на “Елит” кафе, заяви: “Аз съм изненадан, че такъв основен хранителен продукт, какъвто е кафето е таксуван по толкова висока скала. Според мен парламентът би трябвало да преразгледа гласувания от Комисията законопроект и да даде някакво предимство на местните компании, които произвеждат кафе. Например данъците и акцизите, които се плащат върху вносното кафе да бъдат значително по-високи от облагането на зеленото кафе, което е суровина използвана за производството на кафе в България.”

При новия акциз контрабандата на кафе ще стане още по-сериозен проблем, смятат българските производители и ако тя не бъде прекратена, големите компании ще излязат от бизнеса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!