Четири тона е количеството на опасното вещество, което тази сутрин обгази Дебелец. По последни данни евакуираните са  350 души, включително 50 деца от детския дом в града. Населението е притеснено, но няма паника.

Хиляди хора още призори напуснаха домовете си

Повечето от тях се изнесоха при свои роднини и познати в отдалечени населени места. Други, които няма къде да отидат, са се подслонили на проветриво място, недалеч от отцепения район.

В момента градчето пустее. Домовете са заключени, а магазините изобщо не са отваряни. За да се предотвратят мародерства, цивилни и униформени полицаи обхождат всички улици.

Замърсяването

Местните власти първоначално отрекоха разлив във водите на Белица, която се влива в река Янтра. Проверка на bTV на място обаче показа друго. В района продължават да работят екипи на пожарната и полицията.

Вредните емисии във въздуха вече са под нормата. Чакат се резултатите от нови изследвания на въздуха, почвата и водата.

"Няма опасност за хората от град Дебелец. В момента катастрофиралата цистерна се облива периодично с пяна, за да се предотврати евентуален взрив. Бедственото положение ще бъде отменено окончателно, когато цистерната бъде отстранена от мястото на катастрофата. Тогава ще стане ясно и кога хората от Дебелец ще могат да се върнат по домовете си", заяви пред камерата на bTV Мариана Христова, говорител на областната дирекция на полицията във Велико Търново.  

Няма опасност и за хората от близките населени места, увери Христова.

Очаква се да пристигне специален автокран, който да премести катастрофиралата цистерна. Преди това опасният товар ще бъде прехвърлен в друга цистерна.

Пострадалите

До обяд в Спешно отделение на областната болница във Велико Търново са потърсили помощ двама пациенти от засегнатия район. Те са прегледани, не са установени поражения от изтичането на токсичния газ и са изписани.

Въпреки това Министерството на здравеопазването препоръчва при дразнене на кожата, лигавицата на очите, носа или гърлото да се търси медицинска помощ.