Софийският градски съд ще се произнесе с присъда днес по делото за пране на пари, придобити по програмата САПАРД. Това съобщиха от съда.

Прокуратурата иска тежки осъдителни присъди за подсъдимите Марио Николов и Людмил Стойков. Двамата са обвинени в "изпиране" на близо 7,5 млн. евро, незаконно придобити по европрограмата.  Според закона, ако бъдат признати за виновни, всеки от тях може да получи между пет и 15 години затвор.

За останалите петима подсъдими по делото обвинението иска средни или минимални присъди.

Защитата на Николов твърди, че прокуратурата не е могла да докаже обвинението, а нито един от документите по процеса не свързва Марио Николов със счетоводните операции. Според нея няма реално описани и конкретни действия, които да свързват Николов с тези престъпления

Адвокатът на Людмил Стойков е на мнение, че фактите по делото не доказват обвиненията срещу бизнесмена.

Срещу Николов се води и друго дело, което е за самото незаконно придобиване на парите по САПАРД. Становището на прокуратурата е, че са внасяни машини за обработка на месо, които са декларирани като нови, а всъщност са били рециклирани. В този процес Стойков не е подсъдим.

Разследването започна след като европейската служба за борба с измамите ОЛАФ изпрати сигнал до българските разследващи органи. Двете дела - за пране на пари и за незаконното им придобиване, са част от съдебните процеси, които ЕК наблюдава.