Не е необходимо да се докладва непременно всеки ден на вътрешния министър какво се случва по дадено мероприятие, по дадено оперативно дело или по дадено досъдебно производство. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" председателят на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов.

"Вчерашното изслушване беше по повод на искане на колеги народни представители за доклад от 2010 г. до премиера Борисов от страна на г-н Цветанов за контрабандата. Но явно по стар български парламентарен обичай, като на студентски изпит по целия конспект направиха опит колегите да разходят вицепремиера", заяви Анастасов.

Той припомни, че миналата седмица въпросите към Ваньо Танов са били абсолютно конкретни по повод на разговорите, излезли в публичното пространство, докато по думите му вчера нямало такава конкретика от страна на депутатите от опозицията.

"По друг повод скоро се запознах точно с изслушванията на г-н Танов и на г-н Румен Петков през 2008 г. март месец. По повод на станалото вече освобождаване вече като факт на г-н Петков от поста му министър на вътрешните работи. Абсолютно съм убеден за себе си, че в момента ситуацията се манипулира по този начин, да се доведе до онзи вариант, в който да се атакува директно министъра на вътрешните работи, евентуално с последващо негово освобождаване", смята Анастасов.

На въпрос защо съществува такова силно желание да се удари вътрешния министър, Анастасов коментира, че Цветанов е най-близкият човек до Борисов и тези, които не могат или не смеят да атакуват директно премиера, предпочитат да започнат от най-близкото му обкръжение.

По повод факта, че вчера 16 депутати от ГЕРБ гласуваха "въздържал се" на предложението за създаване на анкетна комисия, която да довърши започнато по повод разгласяването на СРС-та за лекарите от Горна Оряховица, Анастасов заяви, че всеки гласува по съвест и според него не може да се говори за разцепление в редиците на партията. Той потвърди, че парламентарната група на ГЕРБ стои твърдо зад вътрешния министър Цветанов.