Възрастните жени, които ядат повече шоколад, са с по-здрави сърца в сравнение с тези, които избягват сладкото изкушение, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.
Специалистите от болницата "Чарлз Гайднър" са установили, че за жените, които консумират шоколад поне веднъж седмично, рискът да бъдат приети в болница или да починат от сърдечносъдово заболяване е бил с 35 процента по-малък в рамките на продължилото 10 години проучване. Изследването е обхванало 1216 жени над 70-годишна възраст.
Проучването не е първото по рода си, което показва ползата от шоколада. Авторите обаче отбелязват, че е твърде рано въз основа на тези заключения да се предписва лакомството за предпазване от сърдечносъдови заболявания.
Шоколадът, и по-специално тъмният, съдържа флавоноиди - антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания - водещата причина за смъртността в развитите страни. Флавоноидите въздействат благоприятно върху сърдечносъдовата система, като повишават нивата на азотния окис, който на свой ред подобрява функциите на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.
