Брилянти, 24-каратово злато, автомобили, апартаменти, дори бельо и пирони на изгодни цени ще продават от Националната агенция за приходите след Нова година в нов данъчен електронен магазин.

Какво ще можем да си купим и какви са най-атрактивните оферти?

Данъчният електронен магазин ще започне да функционира от началото на следващата година. Конфискуваните заради задължения към хазната или отнети заради митнически нарушения вещи и недвижими имоти ще се предлагат в Интернет страницата на приходната агенция.

„В момента ползваме един електронен продукт, наследен от бившата Агенция за държавни вземания, който сам по себе си не представлява нищо повече от един списък на имуществата, без да дава никаква възможност за търсене по различни критерии”, Боряна Жилова.

Целта на данъчните е да увеличат продажбите и съответно приходите в хазната

В новия електронен магазин всяка стока ще може да се види на снимка, така че да придобиете представа за реалното й състояние.

„Голяма част от тях са морално остарели. От конфискацията до изтичане на съдебното дело минава доста дълъг период от време и те не винаги се съхраняват по най-правилния начин”, разяснява още Жилова.

Данъчните продават най-различно имущество - от жилища в най-скъпите райони на България до GSM апарати, самобръсначки и дори кламери. В момента във Велико Търново бирниците са обявили търг за летателни машини от селскостопанската авиация.

„Общата стойност на този авиопарк е 350 хил. лева и ако те намерят нов собственик, разбира се те са поотделно, в хазната ще влязат 350 лева най- много", Калина Радоева.

В Русе пък се предлагат брилянти и 24-каратови златни монети на австро-унгарския император Франц Йозеф

„Те са шлифовани по класическия модел за брилянти и така цената им варира в широк диапазон за всеки един камък. В една група с тях за продажба има и изделия от бяло злато, което ги прави доста атрактивни за новата цена”, обяснява Николай Николаев.

Първият опит за продажба на брилянтите и златото обаче е неуспешен. И сега ще се продават с 20% отстъпка, като общата им стойност ще е близо 212 хиляди лева, или 37 лв. за грам злато.

„Има възможност, ако и този търг е неуспешен, да се правят преоценки на имуществото с по 10% до 50% общо намаление от първоначалната тръжна цена. Така че вещите, които се предлагат, може да бъдат купени на една много атрактивна цена”, допълва Жилова.

И освен, че може да направите изгодна покупка, няма никакъв шанс да бъдете измамени.