Българското пилешко месо, българското вино и земеделската ни продукция се очаква да предизвикат интереса на японския пазар. Станислава Цалова се срещна с новоназначения посланик на Япония у нас, за да научи повече за това и за предстоящото посещение на премиера Бойко Борисов в Япония на 22 януари.

Тази година в българо-японските отношния акцент се поставя върху икономиката и инвестициите в промишлеността и частния сектор.

"Очаква се посещението на примиера Бойко Борисов в Япония да даде още по-силен тласък на развитието на японо-българските отношения и по-специално на двустранното икономическо сътрудничество”, каза н.пр. Макото Ито – посланик на Япония в България.

По отношение на японски инвестиции в България сега интересът е най-голям в областта на енергетиката и земеделието. Но за да дойдат японските инвестиции, тук е необходима надеждна бизнес среда, прозрачна, ефективна и предвидима администрация.

"Няколко фирми се интересуват от фотоволтаични електроцентрали, но много важно е какви закони ще има за възобновяемите енергийни източници. Разбрахме, че ще има промени в този закон. Японските фирми трябва да имат повече време да помислят дали искат да правят инвестиции в България при новите условия”, каза посланикът.

Японският посланик обеща да помага за развитието на бизнеса между двете страни с информация и подкрепа.

За последните 20 години чрез различни проекти правителството на Япония предоставя на България безвъзмездна помощ за 30 млн евро. Сега, като член на Европейкия съюз, България започва да се превръща в пълноценен партньор.