Дни преди старта на "Великолепната шесторка" 2, в bTV Новините продължаваме да ви разказваме за проблемите на децата до 3-годишна възраст, които попадат в институции. В домовете за бебета в момента има над 2300 деца. В същото време работят само 10 звена "Майка и бебе", където бременни жени и майки получават помощ, за да не изоставят децата си. Репортаж от звеното в Пазарджик на Марина Евгениева и Любомир Вучков:

18-годишната Надежда живее в комплекса за социални услуги в Пазарджик от февруари. Преди 5 месеца е родила дъщеря си Елеонора. Казва, че не й е много трудно да се грижи за бебето, защото е отгледала почти сама най-малката си сестра.

- Ами тя е на 9 години, имам и брат близнак, и още една сестра, която е на 16, сподели Надежда Александрова.
- Те къде са сега?
- В Стара Загора в дома, пък брат ми излезе скоро. В момента те са там двете.

Надя е живяла в същия дом. Голяма част от момичетата и жените, които имат нужда от помощ, за да не изоставят бебетата си, са били изоставени деца.

"Най-често това са жени, които нямат подкрепа от близките си, от бащата на детето, и пред тях стои взимането на едно трудно решение - дали да отглеждат детето си в семейна среда или да бъде изоставено в институция”, каза Яна Станева.

Често в комплекса идват жени жертви на насилие, непълнолетни или жени, които нямат работа, жилище и пари, за да гледат детето си. Там получават подслон и всичко необходимо за отглеждането на бебе.

Обичайният престой в звеното е 6 месеца, но може да бъде удължен, ако е нужно. Жените получават помощ за търсене на жилище, работа или записване на детето в ясла или градина.

Повече за нуждата от развитие на социалните услуги в подкрепа на децата и семействата ще разберете от кампанията на bTV и УНИЦЕФ Великолепната шесторка 2.