1 USD
1.82243 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,395.8

Нов срив на еврото на световните валутни пазари

Мнение
 

Икономиката ни няма да бъде изключително пряко засегната, коментира за bTV икономистът Георги Ганев

Нов срив на еврото на световните валутни пазари. Това предизвика истинска буря не само на валутните, но и на фондовите и стоковите борси. Анализатори смятат, че Европа не е реагирала решително на кризата с дълга на Гърция.

Късно снощи общата европейска валута само за час регистрира спрямо долара спад, за който при други условия биха били необходими седмици. Някои експерти изразиха опасения, че общата европейска валута ще продължи да пада. Изказани бяха дори страхове за финансова смърт на еврото. Днес през деня еврото се съвзе и си възвърна, макар и малка част от загубените си позиции. Това стана, след като най-големите икономики на еврозоната - Германия, Франция и Италия одобриха пакети от финансова помощ за Гърция. Банкери в Европа изразиха предпазлив оптимизъм.

"Не мисля, че на еврото му предстоят лоши дни. Просто трябва да решим проблемите, които имаме в някои страни от еврозоната”, каза Роберт Халвер, германски банкер.
На Уолстрийт обаче са силно разтревожени. Фондовата борса в Ню Йорк преживя инфарктни часове и основните индекси регистрираха рекорден спад. Срив преживяха и другите борси по света. Някои песимисти дори предложиха радикални решения.

"Дори и с очакваната помощ от 110 милиарда евро, Гърция е в банкрут, ако не съживи туризма си. Просто Европейската централна банка избягва тежкия въпрос - Гърция трябва да бъде изхвърлена от монетарния съюз. Положението е неспасяемо”, смята Франсис Лън, ген. дир. на "Фулбрайт секюритиз”.

Главоломното сгромолясване на еврото предизвика серия извънредни обсъждания. Спешни разговори по телефона проведоха министрите на финансите от Г-7. В Брюксел по-късно тази вечер започва извънредна среща на държавните и правителствени ръководители на страните от еврозоната. Управителният съвет на Международния валутен фонд заседава утре, 8 май, за да даде одобрение на пакета от помощи за Гърция.

Българската икономика няма да бъде изключително пряко засегната от кризата, а косвено през начина, по който бъде засегната европейската икономика, заяви в студиото на bTV Новините икономистът Георги Ганев. При ситуация на неяснота хората бягат от еврото към нещо по-сигурно. Това беше създадено от тази нервност около Гърция, а и около Португалия, обясни той.

Днес еврото повъзстанови малко позиции. Със сигурност този спад от последните три дена спря. Но другата седмица може и да продължи. Ако все още има хора, които имат авоари в долари, ще забогатеят. А вносните стоки, които са в цени в долари, ще поскъпнат леко, каза още икономистът.

Не е ясно дали поевтиняването на еврото ще доведе до по-бързо излизане от кризата. Това обаче е стандартен икономически модел, заяви още Ганев

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии