Предизборната кампания вече започна, коментираха социолозите Юлий Павлов /Център за анализи и маркетинг/ и Кольо Колев /агенция "Медиана"/ по време на дискусия на тема "Новият Изборен кодекс - за и против", която е в рамките на новата инициатива на информационната агенция "Социологически клуб БТА".

Кампанията за предстоящите два вота ще протече с много компромати и за съжаление основният похват на партиите ще се свежда до омаскаряване на противника, прогнозира Павлов. Според него това е една от причините все още да няма ясни кандидатури за изборите, защото политическите сили се опасяват, че, ако обявят много рано кандидат, ще има повече време за неговото "омаскаряване". Другата причина е дефицитът на кадри в повечето политически сили, смята социологът.

Кольо Колев заяви, че ако резултатите са благоприятни за ГЕРБ, това ще бъде "подпечатване" на възможността на управляващите да продължат по-нататък, а ако не са - са вероятни и предсрочни избори, коментира Колев. Според него поради тази причина всички партии, включително и ГЕРБ, си дават сметка за съдбовността на предстоящите местни и президентски избори.

Юлий Павлов не смята, че са възможни предсрочни избори. Няма причини резултатите да не са добри за ГЕРБ, отбеляза той. ГЕРБ е единствената политическа сила, която е запазила твърдото си ядро и значима периферия от симпатизанти, посочи Павлов. По негови данни разочарованието, което се наблюдава, е сред онези, които не са гласували за ГЕРБ, но харесват тази партия.