Много от общините не могат да се справят с опасните сгради на своя територия. Рушащи се постройки изрядно се водят на отчет, но по никакъв начин не могат да бъдат принудени собствениците им да ги ремонтират или съборят. Така е и в Попово, където след земетресението преди 20 години, жилищни блокове са поддали и се рушат.

Снимка запечатва момента след като мазилката на жилищен блок се стоварва върху паркиран автомобил. За щастие, когато бетонните късове падат по улицата няма пешеходци. Но това не се случва за първи път.

"През 2008 година беше първият случай, в който имаше паднала мазилка от този блок. Беше връчена заповед на кмета на базата на протокол на експертната комисия, с която тези собственици се задължаваха да извършат редица мероприятия по укрепване на сградата и по подобряване на състоянието на фасадата”, обясни зам.-кметът на община Попово Тихомир Трифонов.

Тогава собствениците обещават да съберат пари и да ремонтират сградата. Две години по-късно тя не само не е оправена, но и част от козирката на блока й се е отделила от покрива и всеки момент ще се срути.

За да няма друго срутване общината принудително ще влезе и ще събори опасните части от блока.

"Ние ще го направим за наша сметка, но опитът показва, че после общините по никакъв начин не могат да си съберат средствата от собствениците. Имаме такъв случай отпреди няколко години. Имаше опасност от срутване в друг жилищен блок, ние извършихме необходимите дейности и до ден днешен не сме си получили парите. За съжаление общините са ограничени в правомощията си”, коментира Тихомир Трифонов.

Проблем със старите опасни сгради има не само общината в Попово. Рисковите имоти най-често са необитаеми и минават години докато се издирят собствениците им.

За bTV Новините от Попово - Нина Николова