САЩ за загубили влиянието си в близкоизточния мирен процес и така са разочаровали хората, които се надяваха, че идването на власт на президента Барак Обама ще донесе мир в този регион. Това заяви президентът на Сирия Башар Асад в интервю, публикувано в италианския в. "Република", цитиран от БТА.

"САЩ нямат влияние, защото не правят нищо за мира. Но те все пак си остават единствената голяма сила", отбелязва сирийският лидер.

"Американският президент Барак Обама породи надежди, но ние не можем вече да чакаме. Започна една нова  ера - ерата на разбирателство между силите в Близкия изток. И това разбирателство сега преначертава реда в региона", казва Асад в интервюто.

"Присъствам сякаш на една промяна на епохите, и то не само в региона. Страни като Китай и Бразилия не чакат вече САЩ да им раздават ролите", допълва Асад. Той подчертава, че мнозина са си дали сметка, че Америка и Европа са се провалили в намирането на решение на близкоизточните проблеми.

"Всеки иска да има роля в този регион. Русия също има своите интереси. Русия е в процес на утвърждаване на своята роля. И Студената война е една нормална реакция на американския опит да доминира света", допълва сирийският лидер.

По повод израелско-сирийските отношения Асад отбелязва, че ако еврейската държава е готова да върне на Сирия Голанските възвишения, то тогава Сирия няма да каже "Не" на сключването на мирно споразумение.

„Но само едно пълно мирно споразумение ще донесе истински мир в региона. Споразумение, което не решава палестинския въпрос, е по-скоро само примирие, но не и постигането на траен мир", казва Асад.

"Мирът ще настъпи в един момент или в друг. Но той няма да настъпи в близко бъдеще. Израел не е готов в този момент за споразумение. Израелското общество отиде прекалено в дясно", отбелязва Асад в края на интервюто за италианския всекидневник.