Атанасиос Петропулос е главен изпълнителен директор и председател на УС на Emporiki Bank - България, част от Credit Agricole Group от декември 2007 г. Той започва своята банкова кариера през 1991 г. в ABN AMRO, като заема различни длъжности в йерархията на отдел "Финансиране на корабната индустрия" и отдел "Управление на риска".

От 1995 до 1999 г. e асистент – мениджър в отдел корпоративно и институционално банкиране в National Westminster Bank PLC, Атина. През 1999 г. той се присъединява към екипа на EFG EUROBANK ERGASIAS S.A., Атина и през 2002 г. заема поста на изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Пощенска банка АД , член на EFG Eurobank Ergasias S.A. (EFG Group). През 2005-2006 г. e главен консултант в Alpha Bank SA, а през 2006-2007 г. заема поста на изпълнителен директор "Корпоративно и инвестиционно банкиране" в Пирeус Банк - България.


- Г-н Петропулос, по какъв начин Вашата банка подпомага бизнеса?

Атанасиос Петропулос: Имаме специален департамент за големите бизнес клиенти в София, а малкият бизнес подпомагаме чрез клоновете си в страната. Имаме специализирани продукти – кредитни карти, потребилски заеми и др.  Разполагаме с пакети, специално разработени за професионалисти – пакет "Финансисти”, предназначен за счетоводители и счетоводни къщи, пакет "Адвокати”, пакет "Медици”. Същевременно се стремим да комбинираме  усилията си с бизнеса и по различните европейски програми. Освен това Emporiki Bank, част от френската Credit Agricole Group,  подкрепя активно и значими събития и културни прояви.

- Какъв интерес проявява бизнесът към програмите, разработени от Emporiki Bank, част от Credit Agricole Group?

- Главно се интересуват от финансиране на работния капитал. Бизнесмените търсят добри условия от банката и дългосрочни перспективи. Търсят банки, които могат да помогнат не само в момента, но и в бъдеще, а нашата банка е именно такава. Тя гарантира стабилност и сигурност. Благодарение и на това, че е част от солидната френска финансова група Credit Agricole, която е банка номер 1 в Европа по приходи от банкиране на дребно.

- Икономическата криза доведе ли до спад в търсенето на вашите услуги?

- Напротив. В момента даже растем и разширяваме нашето портфолио. Това се отнася както за корпоративните, така и за индивидуалните клиенти. Също така  Credit Agricole Grоup, част от която е Emporiki bank,  е зад нас. Те са в състояние да подсигурят необходимия капитал за подкрепа и растеж на бизнеса. Те инвестираха в нова банкова система, с която вече работим, за да може да обработим всички запитвания и изисквания максимално бързо и качествено.

- Emporiki Bank и Credit Agricole Group имат присъствие в много страни в Европа и света. Според Вашите наблюдения България как стои на финансовата карта?

Много по-добре от съседните страни. Може да се каже, че държави като Германия, Франция и др. също ще помогнат на България да развива икономиката си. Те вече започват да излизат от рецесията. Но и нововъведенията, които правим в банката и развитието на нови продукти в услуга на нашите клиенти, съм убеден, че имат положително отражение върху развитието на бизнеса на нашите настоящи и бъдещи клиенти.

- Продължава ли тенденцията на "депозитна борба", която бе характерна за пазара в България през последната година?

Атанасиос Петропулос: В банковата система има достатъчно ликвидност и стана ясно, че не е оправдано да се плащат толкова високи лихви по депозитите. Поради тази причина тази "война” не е така видима. Въпреки това, лихвените проценти остават доста по-високи от средните в Европа.

- Какъв е подходът на Emporiki Bank в отпускането на жилищни кредити?

Атанасиос Петропулос: Като част от пазара и ние се насочваме към жилищното кредитиране, тъй като в момента там е съсредоточен основният интерес на клиентите ни. Опитваме се да сме атрактивни с предложенията си за кредит с три или пет години фиксирана лихва, като по този начин се надяваме да помогнем на потребителите да планират разходите си и да знаят колко точно ще внасят през въпросния период. Освен това мога да кажа, че в момента предлагаем най-изгодните лихвени нива на пазара.

- А какво може да се очаква след изтичането на периода с фиксирана лихва?

Атанасиос Петропулос: В настоящата ситуация е доста трудно да се каже в каква посока ще се движат лихвените проценти. Това, което се опитваме да дадем на клиентите си, е предимството, което сме получили при набирането на средства за нашата дейност с осигуряването на финансов ресурс с фиксирана лихва за въпросния период.

- Как се промени пазарът през последните 2 години?

Атанасиос Петропулос: Наблюдават се промени по няколко основни направления. От една страна, средният размер на ипотечните кредити стана по-нисък, но пък за сметка на това като цяло стойността на кредитите стана по-стабилна и няма значителни отклонения. Това е сериозна промяна за пазара.

От друга страна, наблюдаваме и промяна в качеството на кредитирането. Докато преди кредитирането "на зелено” беше доста разпространено, сега такова не се извършва. Ние отпускаме кредити само при напълно завършени сгради.

- Започват ли жилищата отново да поскъпват, каквито твърдения се срещат все по-често?

Атанасиос Петропулос: Не мога да кажа такова нещо, дори да има минимални повишения, те се дължат основно на факта, че се тръгва от много ниска база. Няма някаква трайна тенденция, но може да се каже, че продавачите и купувачите вече имат доста по-близки очаквания, което улеснява разговорите и позволява сключването на сделки.

Като цяло пазарът се стабилизира, всеки знае своята позиция – и купувачът, и продавачът. Това показва, че не може да се очаква някакво драстично понижаване на цените. При всички случаи според мен моментът е подходящ за търсене на недвижим имот, в случай че имаме нужда от него.

- Какви са перспективите за България?

Атанасиос Петропулос: Настроен съм изключително позитивно за развитието на България. Една от причините за това е човешкият потенциал в страната – смятам, че тук има изключителни професионалисти в много области. Всяка компания може да намери добри кадри, с които да расте.

Не бива да забравяме, че България е врата към Европа, тя стои на пътя между Европа и Азия. С развитието на инфраструктурата, с няколкото енергийни проекта и с възможността страната отново да стане сериозен износител на електроенергия, перспективите са доста добри. Всичко това дава добра основа за повишаване на бизнес активността и стабилно развитие.

Инвеститорите намират сериозна опора и във валутния борд, който на практика елиминира валутните колебания и позволява избягването на валутния риск. Той помага и за по-лесното прогнозиране и планиране на инвестициите.