Изтичането на информация е основната причина, заради която премиерът Бойко Борисов е разписал депозираната оставка на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев. Ето какво още каза пред журналисти премиерът на вчерашната си пресконференция:

"Искам, ако искате да водите разговор с мен да ми зададете конкретен въпрос. Един човек казал, по една телевизия, не пред вас, че някой му казал, който бил чул, че някой функционер... и вие... просто заради такова нещо ще спра да си говоря с вас.

Аз разбирам поне пред вас да го е казал и вие да ми зададете въпрос. Сега, ако са ви казали задайте този въпрос, за да го ядосате, да, успявате, ядосвате ме, защото ...но съжалявам - това удря и по вашата репутация на журналист. Един човек каза, че друг човек чул, че друг взел… Ами на мен ми казаха, че един взел 40 млн., ама не знае кой е, чул го някъде в парламента се говори.
Е, сериозно ли е това”, възмути се премиерът.

"Преди час извиках господин Танов да го питам дали при него е ходила подобна информация, дали е чувал и дори съм му казал да избере някоя медия, където да каже това, което му е казал на мен. Има йерархия в държавата. Заместник-началник на митниците дава сигнала съответно на своя началник, на ресорния си зам.-министър на министър, вицепремиер.

Представете си ако всеки началник на някаква служба в държавата започне да ми пише на мен и да очаква аз да му отговарям. Затова има министерства, агенции, длъжностни лица, има йерархия, има какви ли не деловодства, в които да се извеждат подобни материали”, заяви Борисов.

"Първо - тези, които ме познават знаят, че при мен депозира ли се оставка, няма как да не я приема. Така че той има един единствен изход подобна оставка. Аз и вчера публично го казах и днес на господин Йовчев, а и не само днес. На ръководството на ДАНС, не може така безотговорно да се допусне изтичане на информация, и най-вече тази информация да не отива към надлежните органи - заявителите, прокуратурата или който и да било.

Така че приел съм оставката. Дал съм му възможност да ползва отпуската си и след това, разбира се, и двамата имаме малко време да помислим той какво ще прави в своя професионален път и съответно за новия шеф на ДАНС. За да бъда достатъчно откровен - не ми беше приятно, че беше депозирана тази оставка, но и личната вина и усещането, че е допусната грешка го има в господин Йовчев и мога да ви кажа точно какво съм му казал.

Като човек, като експерт, като полицай, като агент на ДАНС, специалист, който познавам и, за което го назначих, аз продължавам да стоя на мнението си, че той е един изключителен професионалист, но, за да бъдеш и началник, трябва и още няколко качества - да можеш да контролираш подчинените си, и когато се захванеш с някоя работа, да я докараш до край и да я контролираш, за да има смисъл това, което си започнал.

Надявам се, че той ще приеме предложенията, които ще му направя, след като му изтече отпуската и ще остане да работи с нас. Това, е разбира се, негово право. Да, приел съм му оставката, подписал съм я днес. Що се касае до господин Сертов - целта на това звено Борба с корупцията и организираната престъпност е първо да има доверие в гражданското общество, второ в политическите партии и трето в евроатлантическите партньори.

Сами виждате, че и затова съм благодарен на Меркел и на вътрешния министър. Харчат пари, за да ни подпомогнат за по-добрата работа в борбата срещу престъпността. Това звено не дублира никакви други функции. Това е звено, което ще има и своя борд и експертно ръководство в лицето на Миланов, Сертов и Николова.

Случаят от какво се водя - за да има доверие и в политическите партии, и в обществото. Не е важно дали аз харесвам Сертов или Николова, в последните години, а и когато беше кмет на Русе, работихме доста активно и съответно Миланов с нея и да приеме, че в полето на център- дясното е безспорен авторитет, квалитет и доказан човек в тази област.

Така че нейните подписи и решения трябва да имат доверието на всички, които стоят зад нея.
Господин Сертов ръководеше специалната служба за сигурност ДАНС, по време на тройната коалиция. С една дума НДСВ, БСП и ДПС са гласували своето доверие той да защитава техните тайни интереси и борбата им с престъпността и корупцията. Така че с неговото назначаване, подпис или становище трябва да има доверието на неговите партии.

Именно затова конструираме така тази структура, че да имаме, тя да бъде максимално прозрачна, публична и да гарантираме, че с нейните решения такива сигнали или приказки, които излизат в публичното пространство ще бъдат проверявани и, след като тази структура излезе със своето решение да се извинят или да се даде на прокурор даденият сигнал”, каза още премиерът.