Актуализацията на военния бюджет ще покрие задълженията на армията към фирмите, за доставка на самолети и хеликоптери поне за миналата година. Това съобщи пред bTV министърът на отбраната Аню Ангелов, след срещата си с президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов. Министърът е информирал държавния глава за задълженията към чужди фирми, за да не бъде поставян в неудобно положение при срещите си в чужбина. Още по темата от Габриела Наплатанова:

Само в началото на миналата година 56 милиона лева са били изтеглени авансово от предишното ръководство в министерството с мотив, че се плаща за транспортен самолет, а със средствата били купени жилища - 11 милиона месечно се теглят от гаранционния депозит по сделката за хеликоптерите, оплака се по повод 100 дни от управлението си военният министър.

Министърът бе приет днес от президента, за да го информира по забавените плащания по договорите за модернизация на армията. На срещата държавният глава е подчертал, че модернизацията трябва да продължи въпреки тежестите на кризата.

"Отново ще трябва да търсим начини въпреки кризата да продължим трансформацията на въоръжените сили, за да се гарантира националната сигурност", отбеляза президентът.  

Първанов е обяснил на министъра, че няма конституционни механизми с които би могъл да контролира харчовете за отбрана на предишния кабинет, обясни министър Ангелов след срещата. По време на разговора с военния министър президентът е бил информиран и за предстоящите съкращения в администрацията на военното министерство и висшите военни.  Днес на „Дондуков 2” бяха връчени пагоните на петима нови генерали и повишени в звание бяха и началниците на двете спецслужби НРС и НСО.

Министър Ангелов е разпоредил проверка на инспектората, за скандалните съкращения в социалната агенция на Министерството на отбраната, за които bTV ви съобщи в понеделник. Начинът, по който са връчени предизвестията, без утвърден щат, е недопустим, категоричен беше министърът. Утре сутринта, в 8.30 часа, той ще даде интервю за bTV, непосредствено преди началото на честванията за празника на армията.