Краят на лятото е времето на варената царевица. Екип на bTV провери, съвместно с инспектори от Агенцията по храните, дали храната, която си купуваме от улицата, е безопасна.
На случаен принцип бе избрана сергия, на която се продава печена и варена царевица. Инспекторите веднага констатираха нарушение - маргаринът трябва да се съхранява в хладилни условия, а на сергията такива липсваха. Освен маргарина, сосовете също трябва да се държат на хладно.
Това обаче далеч не е единственото нарушение. Всеки вносен продукт трябва задължително да има етикет, който е с превод на български. В конкретния случай нямаше как да се установи точно какъв е продуктът, какво е съдържанието и кой го е произвел.
Освен това управителката първоначално твърдеше, че царевицата се вари във варилня, а малко по-късно смени мнението си на 180 градуса, като заяви, че се варяла на място. Освен, че не се установи къде е варена царевицата, друго грубо нарушение беше, че храните стояха на прашната улица, без да са покрити.
През август инспекторите са проверили 40 временни обекти за търговия с храни в столицата. Най-честите нарушения са неспазване на хигиенните норми и неправилно съхранение на продуктите.