Три комисии на Баварския парламент заседаваха днес с двама български министри - на правосъдието и на вътрешните работи. Маргарита Попова и Цветан Цветанов информираха подробно германските депутати за борбата с престъпността у нас и усилията, които се полагат в името на по-голямата ефективност на съдебната ни система.

Не липсваха и критики. Според заместник-председателя на Баварския парламент Юрген Роде е жалко, че българската полиция има успехи с разкриването на престъпници, които след това не получават тежки присъди.

„Така се създават предпоставки за повтаряемост на престъпленията”, заяви Роде.

Министър Попова каза, че приема критиките срещу съдебната система с „готовност и желание за реални действия”.

„Подкрепата, която получи българското правителство в лицето на депутатите от парламента на Бавария, дава основание да се смята, че България изпълнява ангажиментите си на първо място като страна-член на ЕС, на второ място – за сигурността, която гарантираме в района, и накрая – за доброто партньорство, което имаме с евроатлантическите служби”, коментира министър Цветанов, цитиран от Агенция „Фокус”.

Той допълни, че баварските депутати са направили разлика в положителна посока, което е изключително добре за страната ни във връзка с предстоящото й приемане в Шенген.

След срещата стана ясно, че Бавария подкрепя България за влизането й в пространството.