Журналисти от Би Би Си са били задържани, пребити и измъчвани от режима в Либия. Това станало, когато се опитали да достигнат, неуспешно, до град Зауия, за да отразят водещите се там боеве между силите на властта и бунтовниците.

Британският журналист Крис Коб-Смит, турският оператор Гоктай Коралтан и кореспондентът от палестински произход Ферас Килани били задържани за 21 часа и били преместени няколко пъти, преди да бъдат освободени да се върнат във Великобритания. Те били не само изтезавани, но и подложени на "симулирана екзекуция" от войници на Муамар Кадафи.

"Хвърлиха ме в килия, в която имаше 10-12 затворници. Повечето бяха от Зауия. Бунтовници, които се бяха били срещу силите на режима. Четирима от тях бяха в тежко състояние. По лицата и телата им се виждаха следи от изтезания”, разказа Ферас Килани.

От ръководството на Би Би Си заявиха, че медийната организация ще продължи да отразява конфликта в Либия, въпреки нападението над нейния персонал. Медията осъди тормоза, на който са били подложени журналистите и призова либийските власти да осигурят възможност на всички медии да отразяват събитията свободно.

Междувременно сраженията в страната продължават с променлив успех. Либийските бунтовници си върнаха снощи контрола над централния площад на град Зауия, който вчера беше превзет от силите на режима. Войските на Кадафи са на един километър извън Зауия.

Градът е на 50 километра западно от Триполи - най-близкият до либийската столица, който е в ръцете на противниците на Кадафи. Привържениците на режима, които бяха докарани в Зауия, за да демонстрират в подкрепа на режима, сега са "заклещени" между позициите на бунтовниците и правителствените сили.