Двама души пострадаха при срутване на бетонна козирка по време на ремонтни дейности в София. Мъжете са без опасност за живота, но са настанени в болница.

Козирката на част от сградата на Института по метрология в София е имала напукана конструкция поне от месеци. Под нея всеки ден са минавали таксиметровите шофьори на столицата за проверка на апаратите. Петър Костадинов, координатор на сградата, твърди, че още през лятото е докладвал, че козирката може да падне.

„Имаше доклад, че трябва да се направи оглед. Погледнали са заедно с външен експерт и са препоръчали страничните подпори да се премахнат”, каза Ели Андонова, дирекция "Управление на собствеността".

Така под козирката попадат електротехникът и парнаджията. Георги Николов е изпратен от началниците си, а Димитър Петров отива да му помага доброволно.

Задачата била да се бутнат двете подпорни стени, казва Петров, който е с наранявания по краката и гръдния кош.

„Едната беше махната , а втората като се махна, тръгна. Ако наистина е имало арматура, е абсурд да падне. Аз отидох да помогна на колегата.  Не мога да го оставя така. Аз се занимавам с токове”, каза пострадалият Димитър Петров.

Главен архитект район "Младост" Бойка Къдрева обаче каза, че за такъв вид дейности е задължително да се иска предварително разрешение, а документи за това не са подавани.  

Вторият пострадал е без опасност за живота в „Пирогов”. проверка ще установи има ли отговорни за злополуката.

Инцидентът идва броени дни след срутването на стена от стара сграда в столицата, при което бяха премазани седем автомобила.