В пет български града днес протестираха в защита на животните. Поводът е човешката жестокост, проявена към кучето Мима.

В десет часа сутринта, едновременно в София, Пловдив, Русе, Перник и Благоевград, хората се събраха на протест под лозунгите "Заедно с Мима срещу насилието" и "Затвор за убийците на животни".

Човекът, осакатил кучето Мима в Дряново, е неизвестен, но дори да бъде заловен, наказанието, което може да му бъде наложено е глоба. Затова на днешните протести хората поискаха насилието над животни да бъде обявено за престъпление и съответно на извършителите да се налагат сурови наказания.

Основното ни послание е, че искаме да живеем в различно общество, не искаме да виждаме подобни жестокости около нас и децата ни да живеят между подобна жестокост, заяви от трибуната Жасмина Цветанова - една от организаторите на протеста в София.

Тя прочете петицията на протестиращите, в която се посочва, че въпреки станалите широко обществено достояние много случаи на неправомерно и жестоко умъртвяване на животни по различни начини, те не намират адекватна реакция от страна на отговорните органи в България, а малцина от извършителите са понесли наказания.

Видимо развълнувани, протеста подкрепиха певиците Лора Караджова и Милена, дошла със своя домашен любимец, както и актрисата Аня Пенчева. Тя изрази огорчение, че събралите се са малко. Не ми се иска да вярвам, че българинът е безразличен, каза Пенчева. Съпричастността си с проблема всички присъстващи изразиха с едноминутно мълчание.