Ако стената се скъса водата от язовира ще залее града. Евакуирани бяха 53-ма мъже с умствена изостаналост от социалния дом в непосредствена близост до язовира.

При язовира се събра цялото местно ръководство на Велико Търново, пожарната и полицията. Там успя да влезе и екип на Би Ти Ви.

Зад поставения знак местни хора от град Дебелец не се допускат, защото е опасно.
На няколко километра по-надолу е микроязовирът под село Плаково.

Стената му се свлече от едната страна след проливния дъжд снощи.
Всички от областната управа, кметството, полицията, пожарната се молят да не вали, прави се всичко възможно водата да се дръпне и да не се срине стената, защото ще стане страшно за град Дебелец. Там има готовност хората да се евакуират.

"Лошото е, че стената, както виждате е в критично състояние след бурята снощи, проблемът е, че има втрои язовир на няколко километра по-нагоре, който за сега е спрян, но ако завалят нови дъждове ще стане трагично и лошото е, че тази стена няма да удържи нищо повече", сподели тревогата си кметът на Велико Търново Румен Рашев.

Според кмета Рашев не могат да се извършат укрепителни работи на язовирната стена.

Около 2 метра от стената билото е разрушено и не може да се говори за укрепване на този етап. Просто трябва да се източи всичката вода от язовира.

Цял ден днес водолази се опитваха да източат част от водната маса, която би се превърнала в огромна вълна, ако стената се срути.

Към края на деня те отвориха крана, но нивото на водата е все още опасно.

Ако се наложи ще бъдат включени и пожарни коли в източването на микроязовира.

"Смятам, че с наши сили само не можем да се справим, зависи от количеството на водата и притока", каза подп. Йордан Йорданов, началник на Регионална противопожарна и аварийна безопасност -Велико Търново.

Хората от Дебелец казват, че са ги предупредили да си приготвят паспортите и да напуснат града, ако стане необходимо.
Много къщи от града, край реката са наводнени и са с отнесена от пороя покъщнина.

"Преди две години пак беше дошла водата в язовира, но не като сега. Сега е много - 2 метра -страхуваме се. Чудим се къде да вървим, къде да бягаме", безспокои се Юлия Ангелова от гр. Дебелец.

Положението в град В. Търново е овладяно.

Има три активизирани свлачища- по пътя към Дебелец и Арбанаси и към универстиета, които са разчистени.