Американски изследователи са постигнали пробив в използването на водорасли за производството на биогорива, като са създали синтетичен микроб, способен да преобрази захарите в морските растения в етанол, съобщи БТА.

Използването на водорасли има същественото предимство, че не се налага да бъдат отглеждани специални култури, изискващи нови обработваеми площи и съответното напояване. Но при тези морски растения, главната им полезна съставка – глюцидите, не може да бъде директно метаболизирана от бактериите. Именно тази пречка правеше много скъпо добиването на биогориво на тяхна основа и те по правило губеха състезанието с нефтените горива.

Този проблем беше преодолян от калифорнийските изследователи от компанията Bio Architecture Lab, които създадоха синтетичен микроб, вариант на Ешерихия коли, способен да извлече всички основни захари, съдържащи се в кафявите водорасли. Те от своя страна се превръщат в биогорива и други възобновяеми източници на енергия.

Около 60% от сухата биомаса на тези морски растения се състои от въглеводороди, подлежащи на ферментация. Ако новият метод бъде приложен в широки мащаби, водораслите могат да се превърнат в ценна суровина за биогоривата на бъдещето.

Само 3% от крайбрежните морски води могат да произведат достатъчно водорасли, които да заместят около 227 млрд. литра фосилно гориво, напомнят калифорнийските изследователи.