Нашествие от медузи вгорчи почивката на стотици туристи в Испания. Само за три дни над 700 души бяха опарени от малките и почти невидими създания. Огромна флотилия медузи налетя четири големи плажа в района на Коста бланка.

Досега по тези места медузи почти не е имало. Заради неочакваното нашествие на неприятните мешести създания, над плажовете се развя червен флаг. Пострадали разказват, че натрапниците са малки, почти прозрачни медузи, които повечето туристи дори не могат да забележат навреме:

Спасителите бързо се научили да реагират в такива случаи:

"Веднага дезинфекцираме раните с кислородна вода и амоняк и после ги покриваме с марля”, обясни спасителката Сесилия Ферати.

Същевременно северните брегове на Испания са атакувани от португалски завоеватели. Това са създания, подобни на медузите, чиито пипала достигат 22 метра дължина. Опарването на подобни морски безгръбначни е изключително болезнено и причинява изгаряния и подувания на кожата. За щастие, местните властите съобщават, че днес по бреговете на Испания се забелязват много по-малко от отблъскващите многоклетъчни.