Модна къща "Бърбeри" и Пол Смит показаха колекциите за следващата есен и зима в рамките на Лондонската седмица на модата, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Дизайнерът Пол Смит е ползвал широки палта и костюми от мъжкия гардероб, за да създаде женско облекло. Под подгънатите краища на панталоните се виждат чорапи в ярки цветове. Смит дебютира с бутик за мъжка мода, преди да започне да проектира прет-а-порте за жени преди 15 години. Колекцията му за следващата есен и зима е съхранила чара на първите проектирани от него мъжки облекла.

"Тази колекция ме връща назад във времето, заяви дизайнерът. Започнах да проектирам женско облекло, защото клиентките ми обличаха дрехите на приятелите си. Идеята бе да създам дрехи, които са проектирани за жени, но са вдъхновени от мъжкото облекло."

Колекцията включва костюми, жилетки, раирани и прозрачни ризи, копринени вратовръзки с щампи. Вниманието привлякоха палто в оранжево, цикламени панталони и облекло, украсено с бродерии. Преобладаващите цветове са сиво, черно, кафяво, тъмносиньо. Бродериите са за онези момичета, които обичат да се ровят в гардероба на баба си, поясни дизайнерът.

За пореден път дизайнерът на "Бърбeри" Кристофър Бейли предизвика възхищението на публиката с проектираните от него рокли, връхни дрехи, костюми и панталони, които са съобразени с традициите на модната къща, но не са "копие" на облекло в предишни нейни колекции.

Дизайнерът е почерпил вдъхновение от военното облекло. Редица дрехи в колекцията са с еполети, катарами и ширити, но облеклото е женствено и елегантно.

"Кристофър е оставен да работи без каквито и да било ограничения, заяви фотографът на знаменитости Марио Тестино (прочут със своите снимки на принцеса Даяна и с годежната снимка на принц Уилям и Кейт Мидълтън). С него се познаваме отдавна. Навремето бяхме поразени от бляскавото минало на "Бърбeри". Сега е ясно, че пред модната къща няма никакви бариери."

Сред знаменитостите, присъствали на представянето на колекцията, бяха моделът Лили Доналдсън, редакторската на американското издание на сп. "Вог" Ана Уинтур и телевизионната водеща Алекса Чънг.

Бейли се е ровил в архивите на "Бърбeри", за да се вдъхнови от снимки на модната икона от 60-те години на миналия век Джийн Шримптън. Той довери, че му допада хрумването да се смесват различни тъкани - кашмир, кожа, вълна, коприна, жарсе. Според него именно комбинирането на много тъкани допринася облеклото да изглежда като ново.

Представени бяха палта в жълтo-кафяво, черно и червено, като някои от тях са с обемни ръкави. Вниманието привлякоха също тренчкоти в бяло.