Стотици хора излязоха в съботния ден на акции в цялата страна за почистване на природните паркове. Участниците събраха над 15 тона отпадъци, ремонтираха места за отдих и помагаха в изграждането на мостчета.

Сред доброволците, които се опитаха да се справят с натрупания боклук на Витоша, бяха американският посланик Джеймс Уорлик, както и журналистът от bTV Венелин Петков.
10 и 20 е и започваме официално да събираме обоклучената полянка. Витоша е едно от незаконните сметища на София.

"Тази голяма поляна, пейки, маси са наслагали, туристи пият, ядат тук. Едно кошче за отпадъци няма да сложат, няма къде да ги хвърлят хората”, възмущава се Трендафил Атанасов.

Въпреки ежегодното доброволно почистване планината бързо се превръща от природен парк в джунгла от отпадъци.

"Лошото е, че винаги се включват едни и същи хора, а тези, които цапат, си стоят вкъщи. Така че е важно по-скоро всички да видят, че боклукът, който хвърлят в планината си остава там, и някой трябва да го изчисти”, смята журналистът Венелин Петков.

Американският посланик също подкрепи усилията на доброволците: "Вижте колко е красиво тук! Планините са националното богатство на България и трябва да бъдат опазвани и съхранени. От години планините в тази държава страдат от незаконните заменки и бракониерска сеч. Правителството да приеме сурови закони колкото се може по-скоро, за да може тези красиви гори да бъдат запазени и съхранени за следващите поколения”, призова Джеймс Уорлик - посланик на САЩ в България.

По традиция, в почистването се включиха природолюбители от всички възрасти. Вместо да стоят по кафенетата 16-годишните близначки Йоана и Станислава събираха отпадъци заедно със своите приятели.

"Това е една благотворителна кауза и трябва да помогнем в чистенето на боклука”, казаха те.

Ако не искате планината да е мръсна, следващия път елате и вие, за да я почистим заедно.