19 вече са жертвите на вчерашната масова паника на техно парада в Дуисбург. Техният брой може да нарасне, тъй като някои от 340-те ранени са в тежко състояние. Младите хора загинаха блъсканица в тунел преди входа на концерта на открито. Те не успели да влязат, тъй като вече нямало място сред публиката. По данни на организаторите на фестивала са се били събрали над един милион души. Някои от неуспелите да влязат се опитали да прескочат временните телени огради.

Паниката възникнала най-вероятно, след като част от загражденията рухнали. Организаторите не спрели концерта, за да не настъпи още по-голяма паника. Германският президент поиска щателно разследване на причините за трагедията.

Години наред парадът на техномузиката се провеждаше в Берлин, но от няколко години се прехвърли в Рурската област. Миналата година Бохум отказа фестивала, защото прецени, че не може да поеме масите от хора, които се стичат от цял свят.

Германският президент Кристиан Вулф поиска „безкомпромисно" разследване на трагедията. Вулф изрази в изявление шока си: „Подобна катастрофа, която причинява смърт, страдание и болка по време на мирно празненство на жизнерадостни млади хора от много държави, е ужасна". Той изрази надежда, че ще бъде оказана бърза и ефективна помощ на роднините на жертвите и ранените".

Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от МВнР.

 

Кадри от парада, изпратени за рубриката "Аз, репортерът" от наш потребител от Германия гледай тук.