На 70-годишна възраст от сърдечна недостатъчност си отиде "кралицата на морна" Сезария Евора.

Звездата на изпълнителката от Кабо Верде изгрява едва когато е на 43 г. Тя прави известен по света стила "морна" - смесица от западноафрикански перкусии, португалско фадо и бразилски ритми.

Магнетичният глас на певицата, определян още като приятно меланхоличен и леко дрезгав и сравняван с фино настроен инстумент, изразяващ силни и страстни чувства, се преплита с топлите звуци от хавайска китара, цигулка, акордеон и калринет (Cesaria-Evora.com).

Световните медии я наричат "босоногата дива", защото излиза на сцената боса. Така тя остава вярна на произхода си - в родината й много хора живеят под прага на бедността.

"Нашата музика разказва за ежедневието ни, затова в нея става дума за любов, но и за раздяла, за разочарованието на влюбените, за емиграция, за раздялата поради емиграция. В музиката ни присъства и природата на Кабо Верде. Тук климатът е много добър, морето е важно за нашия живот. Всички тези неща можете да откриете в музиката ни, защото тя изразява нашето всекидневие", споделя в едно интервю певицата.

През годините Сезария е работила с много известни изпълнители от различни страни. В дългогодишната си музикална кариера тя е издала 20 албума, повечето от които са сред най-продаваните в света.

Номинирана е пет пъти за наградите "Грами", два пъти е носител на приза.