Личната карта и паспорта, с които Куйович е преминавал няколко пъти държавната граница, са издадени на името на Цветослав Захариев, с адрес село Копринка, Казанлъншко. По делото са призовани 28 свидетели.

Будимир Куйович бе доведен до съда в Казанлък със засилена охрана, при извънредни мерки за сигурност. Обвиненият в трафик на наркотици сърбин днес се яви само като свидетел пред състав на Пловдивския военен съд.

Делото е срещу бившия полицай от Казанлък Васил Стоев, с чиято помощ през 2006 година са издадени българска лична карта и задграничен паспорт на Куйович.

Станимир Стоянов, военен прокурор - Стара Загора: "За умишлено превишаване на властта си, не със служебното положение, а на властта си и по непредпазливост причинени вредни последици.

Т.е с издадената лична карта на лицето Куйович, заедно с международен паспорт, с който паспорт той на няколко пъти влиза и излиза през границата на Р България и за което той е осъден от свиленградския районен съд".

През този период Васил Стоев е бил районен инспектор в казанлъшкото село Копринка. Фалшивите документи са издадени именно с адресна регистрация в селото:

Станимир Стоянов: "В заявление, с което следва да се издаде личната карта, той вписва, че това е лицето от снимката, а това не е лицето, че данните от заявлението на това лице Цветозар отговарят на снимката на Куйович… Цветослав Захариев. Трябвало е да я провери, да присъства лицето там, да свери данните от картотеката на селото".

- Стоев е приел документите за издаване на тази лична карта на Куйович, така ли е?

Станимир Стоянов: "Да, на база това заявление се издава личната карта - това е".

Преди да подаде заявление за лични документи, Куйович вече е разполагал с документ за адресна регистрация в село Копринка. Той е издаден от секретаря в кметството Йорданка Иванова, която е момента е кмет на селото:

- Как той удостовери че е лицето Цветослав Захариев?

Йорданка Иванова, кмет на село Копринка: "Няма да отговоря на никакъв въпрос. Колко пъти едно и също, престанете вече. Досаждате".

Иванова била помолена от майката на Николай Писков - участник в престъпната група на Куйович, да издаде документа на неговия приятел, с когото имали общ бизнес. Радка Пискова, също е призована за свидетел. В съда с Куйович бе доведен и нейният син.

Обвиняемият Васил Стоев също отказа коментар.

Военният съд ще разпита общо 28 свидетели по делото. Според закона, за издадените фалшиви документи Васил Стоев носи наказателна и административна отговорност и може да бъде осъден на затвор до 2 години и парична глоба от 1000 до 5000 лева.